Microdermabraziunea este o tehnică recentă și non-invazivă care constă în exfolierea straturilor superficiale ale epidermei, prin intermediul microcristalelor de oxid de aluminiu, care elimină celulele moarte ale pielii și stimulează reînnoirea celulară. Se efectuează fără anestezie și reduce/elimină ridurile mici, redând pielii strălucirea și catifelarea.

Microdermabraziunea funcționează pe același principiu cu dermoabraziunea dar la un nivel mult mai superficial. Cu ajutorul unui instrument special (de obicei este o canulă) se pulverizează pe piele microcristale de oxid de aluminiu care exfoliază celulele moarte. Folosind în acelaşi timp două mecanisme diferite exfolierea și aspiraţia continuă, microdermoabraziunea îndepărtează celulele moarte de pe suprafaţa pielii, curăță porii în profunzime și stimulează circulaţia sanguină, stimulând astfel producerea de nou colagen şi elastină.

Datorită faptului că acționează superficial, tratamentul trebuie repetat periodic, spre deosebire de dermoabraziune. Dermoabraziunea este o adevărată procedură chirurgicală care implică anestezie locală şi presupune abraziunea mecanică a straturilor superficiale ale pielii, cu  o freză diamantată.

Microdermabraziunea este utilă în tratamentul diferitelor imperfecțiuni și/sau boli ale pielii:

  • acnee
  • cicatrici post-acneice
  • riduri și îmbătrânirea pielii
  • hiperpigmentare
  • vergeturi
  • rozacee/cuperoză
  • cicatrici post- chirurgicale
  • cicatrici  post-arsuri
  • cheloide  inactive
  • tatuaje

Pot fi, de asemenea, tratate toate bolile pentru care în mod normal se recurge la dermoabraziune mecanică sau chimică.Tratamentul poate fi aplicat pe toate zonele corpului: faţă, gât, decolteu, brațe, spate, picioare etc, iar diferenţa constă în timpul de aplicare, numărul de şedinţe,  cremele şi produsele cosmetice complementare fiecărui tip de tratament.

Comparativ cu alte tratamente cosmetice, microdermoabraziunea are o importanţă deosebită, deoarece este un tratament sigur şi fără complicaţii majore, nu necesită anestezie, se poate aplica pe orice tip de piele, chiar şi pe pielea  sensibilă, nu necesită perioade de recuperare pentru pacient.Toate acestea având ca rezultat un aspect mai proaspăt, mai luminos şi mai sănătos al pielii.

O altă metodă pentru reînnoirea celulară este peelingul chimic care permite exfolierea pielii chiar şi în profunzime prin utilizarea unor substanţe care tind să ardă celulele moarte (acid glicolic, acid salicilic sau alți compuși) permiţând eliminarea reziduurilor și stimulând turnover-ul celular.

Microdermoabraziunea se deosebeşte de peelingul chimic deoarece este o metodă mult mai blândă, exfolierea realizându-se mecanic cu ajutorul  microcristalelor de corindon sau a capetelor diamantate. Mulți medici dermatologi preferă  să combine diverse proceduri pentru a aborda mai bine problema fiecărui pacient, alţii în schimb, preferă să folosească o singură tehnică pentru fiecare problemă în parte. În general peelingul chimic este folosit mai des pentru tratarea ridurilor iar microdermabraziunea pentru a trata o serie de afecţiuni ale pielii - de la îmbătrânirea cauzată de expunerea la soare, la acnee, cicatrici, vergeturi şi pete pigmentare.

Chiar dacă microdermoabraziunea este considerată un tratament sigur trebuie avute în vedere anumite riscuri care pot apărea în urma tratamentului. Riscul  cel mai comun este o schimbare în pigmentarea pielii, cu apariţia de pete permanente. Acest fenomen poate apărea la unele persoane din cauza expunerii la soare în zilele sau lunile succesive tratamentului cu microdermoabraziune. Eventualele pete deschise la culoare sau întunecate care pot apărea din cauza microdermoabraziunii profunde fac această procedură nerecomandată  fototipurilor de piele IV şi V. Uneori pielea se poate înroşi sau dă o senzaţie astringentă. De regulă este suficientă aplicarea după tratament a unei creme hidratante şi aceste efecte vor dispărea în cel mult  24 de ore.

În ceea ce priveşte acneea trebuie menţionat că nu se recomandă efectuarea tratamentului în faza activă a maladiei deoarece acest lucru ar expune pacientul la un risc mai mare de infectare. Același lucru este valabil în cazul în care pacientul s-a supus recent unui tratament de radioterapie, peeling chimic sau în prezenţa unor arsuri nevindecate.

Tratamentul durează între 15-30 de minute. Numărul de şedinţe necesare depinde foarte mult de natura problemelor tratate. Baza comună este de opt tratamente la o distanță de 7-10 zile unul de altul. Pentru acnee sau cicatrici postacneice pot fi necesare mai multe şedinte. Rezultatul este vizibil imediat și în general, continuă să se îmbunătățească în mod constant în timp. În multe cazuri, rezultatele sunt foarte durabile.

Microdermoabraziunea şi peelingurile superficiale sunt ultima frontieră în cercetarea cosmetologică, cu rezultate foarte bune în tratarea anumitor patologii cutanate, respectând fiziologia pielii.