Ce este cavitaţia?

Cavitaţia numită şi ” liposucţie fără bisturiu “ este o tehnică inovativă  utilizată în reducerea nechirurgicală a acumulărilor adipoase prin intermediul ultrasunetelor de joasă frecvenţă(20-40 Khz). Este vorba despre o tehnologie considerată recentă  datorită faptului că a fost prezentată pentru prima dată în anul 2005. Cavitaţia prin ultrasunete este o procedură eficientă şi sigură prin care se pot elimina depozitele de grăsime de pe abdomen,  braţe, şolduri, fese şi coapse, fără durere. Cavitaţia este o metodă  situată la limita dintre estetică  şi medicină, deoarece eficienţa sa este comparată cu cea a liposucţiei chirurgi cale.

Folosirea  ultrasunetelor de joasă frecvenţă în estetică se bazează pe efectele termice, mecanice, biologice, biochimice şi cavitaţionale pe care acestea le produc asupra ţesuturilor adipoase.

Odată ce penetrează ţesuturile, undele sonore cedează o parte din energia lor sub formă de căldură. Creşterea temperaturii locale determină creşterea  microcirculaţiei şi implicit  creşterea  volumului  celulelor adipoase(efect termic). În acelaşi timp presiunea exercitată de undele sonore asupra celulelor adipoase determină  microoscilaţii spre zone cu presiune minoră (efect mecanic). Energia ultrasonică cavitaţională creează  unde acustice care generează unde de compresie şi decompresie. În timpul fazei de decompresie are loc  formarea bulelor cavitaţionale, în timp ce în faza succesivă (compresie) are loc implozia bulelor cavitaţionale. Acest fenomen fizic se numeşte cavitaţie.

Implozia bulelor cavitaţionale determina alteraţii la nivelul membranelor celulare alterând permeabilitatea lor şi eliberând în acest fel lipidele conţinute în interiorul celulelor adipoase(efect biologic şi biochimic). Lipidele din adipocite trec apoi în lichidul interstiţial care  prin  intermediul circuitului limfatic sunt transportate la ficat unde sunt metabolizate  ca orice grăsime alimentară după care sunt eliminate prin rinichi.

Undele sonore utilizate sunt foarte selective şi nu dăunează  structurilor adiacente(ţesut conjunctiv,  muşchi, nervi, vase sanguine). Graţie acţiunii  lipolitice  asociate  creşterii  circulaţiei sanguine şi limfatice şi a îmbunătăţirii tonusului şi a elasticităţii ţesutului cutanat, cavitaţia permite reducerea acumulărilor adipoase în mod  ambulator fără  anestezie şi fără durere. În plus tratamentul poate fi făcut  în orice perioadă a anului. Nu necesită timpi de recuperare şi nu creează  efecte  adverse pentru pacientă.

Tratamentul este sigur, confortabil şi eficient în timp. Efectele acestui tratamemnt au ca finalitate îmbunătăţirea estetică şi funcţională a siluetei pacientei. În plus prin cavitaţie se obţine  eliminarea aspectului inestetic  de coajă de portocală. O şedinţă de cavitaţie prin ultrasunete durează între 40 şi  50 de minute. Pentru rezultate ideale este nevoie de 8 - 12 şedinţe, la intervale de o săptămână. Înainte de tratament este obligatorie hidratarea - în jur de 2 litri de apă, pentru a stimula acţiunea de detoxifiere a ficatului . Rezultatele sunt vizibile deja după prima şedinţă, în funcţie de aparatul folosit.

Contraindicaţii:

În ciuda numeroaselor beneficii, tratamentul cu cavitaţie  nu este recomandat tuturor persoanelor. Din acest motiv înaintea supunerii la un astfel de tratament, pacienta va trebui să ceară părerea unui medic profesionist care este în măsură să evalueze condiţiile generale de sănătate şi eventual  îi poate sugera alte metode de slăbit. Între principalele contraindicaţii amintim:

- sarcina
- dereglări ale tensiunii arteriale.
- probleme renale.
- colesterol ridicat sau hipertrigliceridemie.
- cicatrici, hernie sau boli de piele în zona supusă tratamentului.
- persoane care suferă de hemofilie sau care urmează un tratament cu anticoagulante.
-diabet.
- epilepsie.
- stimulator cardiac sau alte dispozitive electronice implantate.

Rezultatele obţinute în urma tratamentului cu cavitaţie sunt  bune şi pot creşte  cu atât mai mult cu cât,  în timpul tratamentului se respectă o alimentaţie echilibrată şi se  efectuează o oarecare activitate fizică.