O vorbă din bătrâni spune:" Frumuseţea deschide toate uşile". Cine nu a visat cel puţin o dată să poată opri timpul pentru a nu îmbătrâni? În societatea actuală  în care media de viaţă a crescut, în care profesional suntem mai competitivi, să apărem mai tineri a devenit mai mult decât o necesitate. Însă ritmul frenetic al vieţii cotidiene, grijile, stresul şi radiaţiile solare, declanşează la nivelul pielii un proces degenerativ care încetineşte capacitatea sa de regenerare naturală, ducând la îmbătrânire. Principala caracteristică a  procesului de îmbătrânire este apariţia ridurilor. Mecanismul care duce la formarea ridurilor este contractura musculaturii faciale împreună cu alte două tipuri de procese: un proces intrinsec (aging) care are loc o dată cu înaintarea în vârstă şi un alt proces extrinsec (fotoaging) legat de factorii ambientali negativi (poluarea, radiaţiile solare). Rezultatul final este o serie de procese metabolice, celulare, histologice şi fiziologice care culminează cu pierderea densităţii şi a structurii compacte a pielii, a hidratării, pierderea numărului de fibre elastice din structura dermei şi epidermei, apariţia ridurilor şi a coloritului tern respectiv producerea de radicali liberi. Astăzi, bagajul terapeutic de prevenţie a  apariţiei ridurilor conţine: injecţiile cu colagen, injecţiile cu acid hialuronic şi alte fillere, substanţe biorevitalizante, peelingurile chimice, fotoreîntinerirea laser sau injectarea toxinei botulinice.

ARGIRELINA tot mai în vogă şi apreciată de persoanele care recurg la rejuvenarea facială, reprezintă astăzi alternativa topică netoxică a toxinei botulinice.

Argirelina este numele comercial al ACETYL _HEXAPEPTIDEI-3 care, din punct de vedere chimic, este o peptidă compusă din 6 aminoacizi (hexapeptida) cu activitate asemănătoare cu cea a toxinei botulinice de tip A. Este un analog al extremităţii N-terminale a proteinei SNAP 25 cu care este în competiţie pentru o poziţie pe complexul SNARE, responsabil de relaxarea neurotransmiţătorilor chimici ai contracţiei musculare. Dacă este aplicată în mod topic pe piele are capacitatea de a destabiliza uşor complexul SNARE în aşa fel încât să reducă contractura muşchilor faciali, prevenind apariţia ridurilor de expresie. Nu irită pielea şi acţionează similar cu toxina botulinică de tip A care, în schimb, fragmentează proteina SNAP-25 ireversibil, împiedicând formarea complexului SNARE, producând astfel paralizia permanentă a muşchiului. Această substanţă este prezentă în diferite produse cosmetice, creme, serumuri, geluri. Avantajul fundamental faţă de toxina botulinică este că poate fi aplicată pe cale topică fără a se apela la ace şi seringi. Deci pot beneficia de acest tratament şi persoanele care nu suportă injecţiile.

Diferenţe între argirelină şi toxina botulincă:

●Argirelina este un tratament non-invaziv, sigur şi personalizabil; se poate aplica pe zone în cazul cărora nu este recomandată injectarea toxinei botulince.

●Nu produce paralizia muşchilor faciali (ceea ce se întâmplă în cazul toxinei botulinice), ci blochează neurotransmiţătorii care controlează contracţia lor. Nu numai că relaxează muşchii  dar poate relaxa şi fibroblaştii, conferind în acelaşi timp catifelare pielii. S-a demonstrat că atunci când fibroblaştii sunt relaxaţi sintetizează mai mult colagen şi elastină şi reduc vizibil profunzimea ridurilor.

●În timp ce toxina botulinică poate fi doar injectată (de către un personal calificat), argirelina poate fi aplicată pe cale topică, nedureroasă în cadrul oricărui tratament cosmetic.

●Faţă de toxina botulinică argirelina nu determină schimbări artificiale în mimica şi expresivitatea feţei şi nu are efectele adverse ale  botoxului (înroşiri, umflături, tumefieri, asimetrii ale muşchilor faciali)

●Tratamentul cu argirelină este reversibil, durata de acţiune şi rezultatele acestuia depind atât de concentraţie cât şi de tratamentele adjuvante care pot spori penetrarea produsului.

Într-un studiu clinic publicat în revista International Journal of Cosmetic Science s-a demonstrat că argirelina reduce profunzimea ridurilor până la 30% după numai 30 de zile de utilizare, determină o reducere cu 17% a ridurilor din jurul ochilor după numai 15 zile de tratament. Studii practice demonstrează o îmbunătăţire cu 40% a elasticităţii pielii, cu 42% a hidratării şi cu 45% a tonusului general al pielii. Rezultatele obţinute în urma  tratamentelor cosmetice cu argirelină pledează pentru o diminuare majoră a formării ridurilor de expresie graţie efectului inhibant al contracturii musculare şi al suprapunerii catecolaminelor. Apariţia efectului necesită însă un timp mai mare faţă de toxina botulinică, motiv pentru care aplicaţia serumurilor şi a cremelor este necesară pe o perioadă de cel puţin 30 de zile pentru a se putea observa o reducere cu 30% a profunzimii ridurilor.