Celulita reprezintă acumularea de ţesut adipos (grăsime) subcutanat la nivelul coapselor, şoldurilor şi feselor. Celulita este determinată de anumite cauze cum ar fi: îngrăşarea rapidă, variaţiile  hormonale , predispoziţia genetică şi un stil de viaţă sedentar.  Toate aceste cauze  duc la creşterea în volum a  adipocitelor  care comprimă vasele  sanguine, ceea ce face ca drenajul să fie încetinit şi oxigenare ţesuturilor precară, dând naştere aspectului inestetic de coajă de portocală. Această problemă  este prezenta la majoritatea femeilor, cel puţin 8 din 10 femei - prezintă un oarecare grad de celulită. În plus, celulita este mai frecvent întâlnită cu cât se înaintează în vârstă când pielea îşi pierde din elasticitate. Chiar dacă în zilele noastre celulita  nu este considerată o adevărată maladie ea trebuie înfruntată cu metode serioase. Pentru a rezolva această problema e important să se acţioneze atât asupra  îmbunătăţirii circulaţiei sanguine locale cât şi asupra eliminării acumulărilor  adipoase şi retenţiei hidrice.

Unul dintre cele mai recente şi eficiente tratamente anticelulită şi antiadipozităţi este tratamentul cu unde de şoc (Extracorporeal Shock Wave Therapy). Undele de şoc (Extracorporeal Shock Wave Therapy) reprezintă un tratament modern, simplu şi eficient în care undele acustice de înaltă intensitate sunt aplicate direct pe zona afectată de celulită. Se deosebesc de ultrasunete  prin faptul că  au amplitudini de presiuni înalte, transferă energie în profunzimea ţesuturilor şi nu degajă căldură.

Graţie acestei terapii inovatoare tot mai multe doamne şi domnişoare se supun tratamentului cu unde de şoc pentru a combate  în mod preventiv formarea celulitei sau de  a elimina celulita vizibilă.

Folosită încă din anii 80 în medicină, în tratamentul calculilor renali, această metodă de tratament s-a impus şi în alte domenii cum este cel estetic.

Odată aplicate pe piele , undele de şoc se propagă în mod radial, cedând energia lor în profunzimea ţesuturilor. Astfel, datorită creşterii presiunii , creşte vascularizarea, se măreşte fluxul sanguin şi limfatic,  fibrele dintre celulele de grăsime se comprimă, celulele adipoase hipertrofice se desumflă, se elimină excesul de lichide interstiţiale făcând să dispară aspectul inestetic de coajă de portocală. După tratament ţesutul conjunctiv se relaxează şi devine mai elastic. Este stimulată producţia de colagen care favorizează tonifierea dermei şi a epidermei  redând pielii un aspect mai tonic şi tânăr.

În afară de un efect pur estetic, în eliminarea celulitei şi  reducerea adipocitelor, undele de şoc au şi un efect curativ  asupra ţesuturilor, fiind unicul tratament care reuşeşte să stimuleze anumiţi  factorii de creştere în celulele epiteliale.  Eficienţa acestei terapii moderne este demonstrată atât de calitatea rezultatelor obţinute, de  tolerabilitatea şi simplicitatea tratamentului, cât şi de menţinerea în timp a rezultatelor.

Un ciclu de tratamente variază între 8 -12 tratamente, efectuate cu o frecvenţă medie de 2 şedinţe pe săptămână. Tratamentele pot fi efectuate şi cu o frecvenţă mai mare, însă se recomandă cel puţin o zi de repaus între ele pentru a permite organismului o completă elaborare a produşilor metabolici. Durata unei şedinţe de tratament este de 20-30 minute primele rezultate se văd după a treia şedinţă. Imediat după tratament în zona tratată pielea devine mai caldă şi mai roşie. Pentru a ajuta organismul  în eliminarea produşilor metabolici toxici se recomandă consumul a cel puţin 2 litri de apă /zi şi 20 de minute de mers pe jos.

Aplicaţii în estetică şi medicină estetică:

tratamentul celulitei de gradul I-II- III

tonifierea ţesutului muscular şi conjunctiv

îmbunătăţirea elasticităţii cutanate

tratamentul vergeturilor după sarcină

drenaj limfatic

remodelare corporală

masaj terapeutic/de relaxare

Contraindicaţii:

persoane purtătoare de pacemaker

femei însărcinate

persoane purtătoare de proteze metalice

persoane cu grave disfuncţii renale

persoane cu grave disfuncţii hepatice

persoane care sunt sub tratament cu medicamente anticoagulante